Pierogi na słodko to całkiem osobna kategoria :) Nie jemy je raczej na obiad, ale traktujemy jak deser czy kolację na słodko.
Znamy te z twarożkiem na słodko, z truskawkami cy jagodami ale co powiecie na dynię podkręconą korzenno - cytrusowym smakiem?.
Warto pamiętać że dynia to świetne źródło beta-karotenu który np. pomaga w porze letniej osiągnąć skórze piękny brązowy kolor. Dynia to też cynk i dobra ilość błonnika.
W naszych pierogach dodamy też odrobinę kolendry która słynie z tego że znakomicie oczyszcza organizm z metali ciężkich. Smaku bronić będzie jeszcze pomarańcza i ostry imbir :] Zaczynajmy
Dla 3-4 osób
Czas przygotowania ok. godzina
Składniki
Na ciasto wd. uznania - na pewno macie swój przepis na ciasto, ale kto nie ma to proszę:
2 szklanki mąki poznańskiej, 1/2 szklanki letniej wody, 1 jajko
Farsz:
1 obrana pomarańcz
2 cm kawałek obranego imbiru
pół łyżeczki zmiażdżonej bokiem noża kolendry (ziarna)
cukier bądź ksylitol
Dynia hokkaido 1-1,5 kg obrana i wypestkowana
Olej rzepakowy
Przygotowanie:
1// Wyrabiamy ciasto na pierogi i zawijamy w folię by było gotowe do wałkowania. W między czasie kroimy obraną dynię na mniejszą kostkę, natłuszczamy olejem dokładnie mieszając i pieczemy ją aż do miękkości w ok 160 stopniach uważając żeby się nie przypaliła
2/ Z pomarańczy wyciskamy sok do rondelka i wykrawamy ze środka cząstki które również dodajemy. Następnie wrzucamy zgniecioną nożem kolendrę oraz posiekany drobno imbir. Podgrzewamy na małym ogniu stopniowo dodając cukier aż do wytworzenia się aromatycznego syropu. Ściągamy z palnika.
3/ Upieczoną dynię przekładamy do pojemnika dodajemy połowę z naszego syropu do dyni i delikatnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków mieszając na gęstą masę.
4/ Wałkujemy ciasto, wykrawamy i sklejamy pierogi nadziewając je masą z dyni.
5/ Gotujemy pierogi, odsączamy i podajemy na talerz oblewając resztą syropu po górze. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz