Witajcie! Dzisiejszy wpis wychodzi poza ramy tematyki bloga bo jest to po prostu sałatka dla prawdziwego głodomora!. Gdy organizujemy imprezę musimy pamiętać też o innych. Nawet gdy sami preferujemy zdrowy styl życia to nie każdy może go podzielać, dlatego dobry gospodarz myśli o swych gościach i ich potrzebach :). Stąd też moja skromna propozycja sałatki ala pizza którą częstuje od pokoleń :p znajomych którzy chcą smacznej sycącej sałatki niekoniecznie z moimi zdrowotnymi cudami :). Polecam ją na każdą imprezę, zapiszcie sobie ją bo nie wiadomo kiedy się przyda :).
Zapraszam do polubienia Kuchni PROzdrowotnej!
Składniki:
150 g sera żółtego (suchego jak np. salami)
250g pieczarek
2 małe cebule
3 jajka EKO
garść kukurydzy konserwowej
czosnek granulowany
oregano suszone
majonez 5-6 łyżeczek
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
sól himalajska
pieprz czarny
olej słonecznikowy
Przygotowanie:
1/ Gotujemy jajka na półmiękko, obieramy i kroimy w kosteczkę - wrzucamy do miski.
2/ Umyte pieczarki kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę - razem przesmażamy na patelni.
3/Do jajek dodajemy odsączoną kukurydzę i starty ser na dużych oczkach na tarce, a przesmażone pieczarki z cebulą odsączamy z tłuszczu. Gdy są już odsączone przekładamy do miski z resztą składników.
4/ Dodajemy majonez i koncentrat, solimy, dodajemy pieprzu, czosnku i oregano. Dokładnie mieszamy i podajemy w salaretce. SMACZNEGO
a co z serem?
OdpowiedzUsuńJuż dodane :)
OdpowiedzUsuńale w kostke, paski czy na tarce? nic nie napisane...
OdpowiedzUsuńjest napisane ,ze ser ma być starty na tarce na dużych oczkach..
Usuńna tarce :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł akurat w sobotę robię kameralną imprezę dla znajomych napewno zagości na stole taka pizzowa sałatka:))
OdpowiedzUsuńMiło czytać!, dziękuję za komentarz :)
OdpowiedzUsuńco do sera to masz wyraznie napisane co masz z nim zrobic ANONIMOWY ! jak to mówia czytanie ze zrozumieniem>)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wstawiłam do lodowki żeby się przegryzły smaki i nie mogę się doczekać, reszta domowników też ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, szybka, prosta i coś nowego na stole :-D dziękuję!
Zrobiłam, wstawiłam do lodowki żeby się przegryzły smaki i nie mogę się doczekać, reszta domowników też ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, szybka, prosta i coś nowego na stole :-D dziękuję!
Cieszę się, dziękuję za komentarz i pozdrawiam :]
OdpowiedzUsuńJajka gotujemy na półmiękko?
OdpowiedzUsuńTak jest najlepiej, pomiędzy jajkiem na twardo a jajkiem lejącym się po przekrojeniu. Jeśli się nie uda na twardo też będą ok :)
OdpowiedzUsuńale ile koncentratu dodajemy czosnku itd
OdpowiedzUsuńJest napisane, a jeśli chodzi o przyprawy takie jak np. Czosnek, dodajemy wd. Uznania ale nie mniej niż szczyptę :)
OdpowiedzUsuńszukam inspiracji na nowe sałatki. Trochę tłustawo,ale myślę,że wypróbuję.... : )))
OdpowiedzUsuń