Suplementy diety - sprawdź na Ceneo

wtorek, 3 marca 2015

Sałatka żydowska NAJTAŃSZA

Gdy w lodówce skromnie i tylko jajka oraz majonez w zasięgu wzroku, za to zapasik ziemniaków i cebuli całkiem pokaźny to zamiast iść do sklepu zróbcie sałatkę :). Nie pytajcie czemu jest żydowska bo to oczywiste :) ale to jest akurat sałatka z gatunku tych w których prostota zaskakuje. Zapamiętajcie ten skromny przepis bo nie jeden raz okaże się strzałem w 10!.

Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: ok. 30 minut

Składniki
4 średnio-duże ziemniaki
1,5 średniej cebuli białej lub kilka szalotek
3 jajka EKO
Majonez
Świeżo zmielony pieprz czarny
Sól himalajska
Olej rzepakowy
Cukier

Przygotowanie:
1/ Gotujemy ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie, jajka gotujemy na twardo a pokrojoną w kostkę cebulę przesmażamy na patelni z odrobiną oleju. Do cebuli dodajemy pieprz, sól i cukier - smażymy aż będzie szklista (nie może być przypieczona ani zwęglona)
2/ Ugotowane ziemniaki kroimy w grubą kostkę i przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jajko i przesmażoną cebulkę. Mieszamy, solimy i dodajemy pieprzu a na sam koniec 3 łyżki majonezu i ponownie mieszamy. SMACZNEGO!




2 komentarze: