Suplementy diety - sprawdź na Ceneo

sobota, 3 lutego 2018

Tureckie różane ciastko które zrobisz w 10 minut

W miesiącach gdy temperatura nas nie rozpieszcza, z chęcią sięgamy po słodkie smakołyki czy też szukamy rozgrzewających orientalnych smaków. Dlatego, zamiast objadać się ładnie zafoliowanymi słodyczami, zróbmy coś fantastycznego! 
Zainspirowany tureckimi smakami w deserach zrobiłem dla Was banalnie prostą słodką przekąskę.
To co w niej pokochacie to nietypowe połączenia smakowe!, z racji tego że można ją zrobić w 10 minut, może nie będzie piękna ale idealnie nada się na popołudniowe spotkanie przy kawie czy orientalny odlot smakowy przy oglądaniu ulubionego filmu ;]
Wanilia polubi się z goździkami, róża z kardamonem i imbirem a mięta z anyżem... ciekawe nie ? :]

Dla 3 osób
Czas przygotowania; 10 minut

Składniki:
Opakowanie ciasteczek maślanych
Łyżka masła
Szczypta mielonego lub rozkruszonego anyżu
Szczypta mielonych lub rozkruszonych gozdzików
Szczypta mielonego kardamonu
3 cm obranego i drobno posiekanego świeżego imbiru
1 opakowanie małego serka mascarpone
15g cukru z PRAWDZIWĄ wanilią
Kilka dużych listków świeżej mięty
Szczypta mąki ziemniaczanej
Sok z 1/3 małej cytryny
3-4 łyżki konfitury z płatków róży

Przygotowanie:
1/ Rozłóż ciastka na blaszce tak, by na każde tureckie ciastko przypadały 3 ciastka maślane. Połóż na początku pierwsze.
2/ Wymieszaj mascarpone z cukrem z prawdziwą wanilią i zmielonymi lub rozkruszonymi drobno goździkami. Nałóż serek na pierwsze ciastko i nakryj serek kolejnym ciastkiem
3/ Miętę rozerwij na małe cząstki wrzuć do rondelka, dodaj sok z cytryny, masło i zmielony lub rozkruszony anyż - lekko podgrzewaj a gdy masło będzie miało zawrzeć lekko zagęść odrobiną mąki ziemniaczanej. Odłóż rondel w chłodne miejsce (wystarczy chwila)
4/ Wymieszaj z konfiturą z płatków róży kardamon i imbir i smaruj tym drugą warstwę ciastka. Nałóż 3 ciastko. Masło z miętą i anyżem po krótkim pobycie w lodówce idealnie oblepi górę :]
5/ Na górę 3go ciastka rozmaż masło zmieszane z anyżem i miętą. Następnie najlepiej wstawić je na jakiś czas do lodówki (wtedy będą miękkie), ale na świeżo też można zajadać :]] (wtedy będą chrupkie) SMACZNEGO




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz