Kultowe galaretki drobiowe to klasyk kuchni polskiej, ale też prosta i łatwa przekąska. Wspomniane tymbaliki to wspaniała inspiracja do tworzenia własnych kompozycji galaretkowych cudów.
Prostota przygotowania tej przekąski z pewnością zachęci Was do wypróbowania mojej inspiracji :].
Użyjemy do zagęszczenia agaru a smak zapewnią: suszone liście kafiru i świeża trawa cytrynowa.
Ta galaretka pomiesza Wam kubki smakowe bo nie będziecie wiedzieć czy to słodkie czy też słone :] Zaczynajmy!
Czas przygotowania: 30 minut + czas na stężenie
Dla 1-2 osób
Składniki:
100 ml śmietanki kremówki
100 ml wody
3 liście suszonego kafiru
2 cm wnętrze łodygi trawy cytrynowej (ew. suszona) pokrojone drobno
szczypta curry
odrobina cukru brzozowego lub zwykłego
sok z 1/4 cytryny
pół łyżeczki agaru
świeża skórka z cytryny
ozdobny liść: szczaw krwisty
Przygotowanie:
1/ Przygotuj foremkę najlepiej silikonową na galaretkę.
2/ Do rondelka wlej śmietankę i wodę, zagotuj wraz z liśćmi kafiru i trawą cytrynową. Odstaw na 15-20 minut by przeszedł smak liści kafiru i trawy cytrynowej.
3/ Wyjmij liście, dodaj szczyptę curry, odrobinę cukru oraz sok z cytryny i wymieszaj wszystko dokładnie z agarem - ponownie zagotuj.
4/ Wlej do foremek i odstaw w chłodne miejsce. Wyjmij galaretki z foremek na talerz i zetrzyj skórkę z cytryny na górę oraz połóż szczaw krwisty. Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis! :)
OdpowiedzUsuń