Suplementy diety - sprawdź na Ceneo

niedziela, 20 maja 2018

Słodki serek śniadaniowy SŁONY KARMEL - LIMONKA

Dobre śniadanie to sposób na pozytywny początek dnia. Powie Ci o tym każda reklama :]
Płatki z mlekiem, kroma z gotową kupioną ze sklepu pastą czy tani dżem to z pewnością byle jakie śniadanie! 
Mój pomysł na śniadanie będzie odpowiedni na późno wiosenną lub letnią porę, gdzie będzie można skorzystać ze świeżych owoców i ziół jako dodatków.
 Można go zapamiętać również na moment gdzie będziemy chcieli zaskoczyć pysznym śniadaniem bliską nam osobę !. 
Wariacja smakowa zapewniona - słodki, gorzki, słony - takie smaki w jednym małym śniadaniowym serku. Zapraszam!

Czas przygotowania: 20 minut
Dla 4 osób

Składniki:
100ml wody
100g cukru
100ml mleczka kokosowego
100ml serka mascarpone
łyżeczka soku z limonki
skórka z połowy limonki
szczypta soli himalajskiej lub kłodawskiej bez antyzbrylaczy i niejodowanej
dodatki: truskawka, maliny, borówka amerykańska, szałwia, skórka pomarańczowa

Przygotowanie:
1/ Cukier wraz z wodą przekładamy do małej garnka i stawiamy na kuchence. Podgrzewamy mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru w wodzie. Następnie zostawiamy wodę z cukrem a małym ogniu i czekamy aż powoli będzie gęstnieć do karmelu. W czasie gotowania nie mieszamy łyżką a jedynie możemy obracać okrężnymi ruchami garnek.
2/ Gdy cukier stanie się gęsty a jego kolor stanie się brązowy dodajemy sól i ściągamy z kuchenki i dodajemy spokojnie mleczko kokosowe i mieszamy do uzyskania sosu
3/ Dodajemy sok z limonki, jej skórkę oraz dokładnie mieszamy
4/Gęsty ostudzony syrop mieszamy cierpliwie z serkiem mascarpone
5/ Smarujemy dobre pieczywo serkiem, układamy plastry truskawki i połówki borówki na kanapkach, na talerzu kładziemy połówki malin i listki szałwii. Całość obsypujemy świeżo startą skórką pomarańczy, SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. Byłam 5 lat na weganiźmie, powili zaczynam wracać do mięs. Przepisy na Twoim blogu są nieamowite! Szponder pieczony to najlepsza rzecz jaką jadłam w cały moim życiu - piekłam w rękawie co dodało mu soczystości i jednocześnie kruchości. Szkoda, że już nie dodajesz przepisów. Pewnie przez słaby odzew ze strony czytelników. Pozdrawiam Cię i mam nadzieję, że może kiedyś coś jeszcze dodasz : )

    OdpowiedzUsuń