Świątecznie zaczyna się robić, to i można pogrzebać w babcinych przepisach ;)
Jako zwolennik prostych wypieków, dzisiejszy sernik będzie na tyle prosty by każdy mógł go bez trudu zrobić w domu :).
Sernik trochę na resorach, bo dostanie odrobinę nutek egzotyki :). Generalnie kruchy spód w wielu przepisach smarują marmoladą, co nigdy mi się nie podobało. Mocno słodkie marmolady dają efekt zasłodzenia i często posiadają nachalne chemiczne aromaty.
Alternatywnie wymyśliłem owocowe kompozycje przetartych owoców na kruchy spód:
- Gruszka z liczi
- Banan z jagodą
- Mango z owocem kaki
- Melon z marakują
Ważne by miks przetartych owoców był zawiesisty a nie lejący. Dlatego miksujemy owoce bardziej sokodajne z tymi mięsistymi :).
Sernik może też załapać aromaty z cytrusów i odpowiednio do masy serowej możemy dodać:
- Skórkę limonki
- Skórkę cytryny
- Skórkę pomarańczową
- Skórkę pomarańczową i odrobinę imbiru
To tradycyjne ciasto to świetna baza energetyczna, doskonale uzupełni braki białka i wapnia. Moim skromnym zdaniem sernik doskonale nadaje się zarówno na śniadanie z herbatą earl grey np. :) jak i do popołudniowej kawy.
Zapraszam do przepisu :
Na blaszkę ok. 30/20
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Składniki:
Spód:
Pół kostki półmiękkiego masła
2 szklanki mąki pszennej 650
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2,5 łyżki cukru pudru
Masa serowa:
1kg twarogu sernikowego z wiaderka
Pół kostki masła rozpuszczonego i ostudzonego
7 jajek
1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią i 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 i 1/4 szklanki cukru
Starta skórka z 1 dużej limonki
1 duża gruszka obrana, pokrojona i pozbawiona gniazda nasiennego, 15 liczi obranych i wypestkowanych
Przygotowanie:
1/ Najlepiej zacząć od nagrzania piekarnika do 200 stopni, następnie łączymy składniki na spód ciasta zagniatając je intensywnie rękoma w misce.
2/ Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na kształt blaszki - nie musi być idealnie, niedociągnięcia można wyrównać kciukiem na blaszcze wyrównując krawędzie.
3/ Ułożony równomiernie spód pieczemy w 200 stopniach na termoobiegu ponad 10 minut.
4/ Spód wykładamy i studzimy.
5/ Zabieramy się za jajka gdzie oddzielamy białka od żółtek. Białka oddzielamy do mniejszej miski a żółtka do większej. Oddzielone białka ubijamy na sztywno dodając na koniec połowę cukru przeznaczonego na masę serową.
6/ Żółtka ucieramy z drugą połową cukru aż złapie jasno żółty kolor. Następnie dodajemy stopniowo masę serową, budyń, mąkę i rozpuszczone masło. Ubijamy krótko a następnie dodajemy do masy ubite białko i przetartą skórkę limonki.
7/ Na ostudzony spód rozkładamy łyżką zmiksowaną gruszkę z liczi a następnie delikatnie i stopniowo dodajemy masę serową wygładzając powierzchnię łyżką.
8/ Wstawiamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni na termoobiegu i pieczemy ponad 60 minut. Upieczone ciasto zostawiamy przy uchylonym piekarniku. Kroimy ostudzone (można dać do lodówki na noc). SMACZNEGO!
Wygląda smakowicie! Muszę podrzucić żonie by na święta zrobiła ;)
OdpowiedzUsuń