Dania z makaronem to standard w wielu restauracjach, mimo że nie są wykwintne to jednak takie choćby fusilli z kozim serem i polędwiczką z kurczaka można bardzo szybko wykonać. To ma ogromne znaczenie szczególnie dla osób których głód dopadł na tyle że często bywają nieuprzejmi podczas długiego oczekiwania na danie :). W dzisiejszej makaronowej odsłonie połączymy makaron z pszenicy durum z żytnim a do tego przygotujemy bardzo aromatyczny sos w którym kozi ser połączy się z selerem naciowym, czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą mielonych goździków. Do tego podamy super kruche i wręcz rozpływające się w ustach polędwiczki z kurczaka. To połączenie smakowe czasem przypomina smak ogórkowy co jest naprawdę ciekawe! Zapraszam do wypróbowania!
Czas przygotowania: 15 minut
Dla 1 osoby
Składniki:
1,5 garści ugotowanego makaronu żytniego
1,5 garści ugotowanego makaronu świderki z pszenicy durum
3 polędwiczki z kurczaka marynowane przez noc z czosnkiem niedźwiedzim i olejem
3 łyżki serka do smarowania koziego firmy TUREK
Czosnek niedźwiedzi suszony
Sól himalajska
Olej rzepakowy
Mielone goździki
1 średniej wielkości łodyga selera naciowego
Przygotowanie:
1/ Na patelnię wlewamy olej i 2 łyżki czosnku niedźwiedziego, podgrzewamy olej wraz z czosnkiem aż olej nabierze zielonego koloru. Odstawiamy patelnię na bok.
2/ Polędwiczki kroimy w kostkę, seler naciowy w cienkie paski. Z patelni odlewamy połowę oleju do kieliszka a resztę podgrzewamy.
3/ Na rozgrzany olej na patelni wrzucamy kurczaka z selerem naciowym i przesmażamy do miękkości soląc potrawę w czasie smażenia. Dodajemy serek kozi i dokładnie rozprowadzamy i mieszamy, podgrzewając potrawę na małym ogniu. Tuż przed zdjęciem z patelni dodajemy szczyptę mielonych goździków energicznie mieszając wszystko.
4/ Wykładamy ciepły makaron na talerz zostawiając środek pusty. Wypełniamy go przygotowanym sosem a resztę zielonego oleju lejemy po brzegach talerza posypując suszonym czosnkiem niedźwiedzim. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz