Znana od stuleci, bardzo powszechna a jednak wciąż za mało wykorzystywana. Lawenda to wspaniałe aromatyczne zioło z dużą ilością olejku eterycznego które to zaczyna właśnie w czerwcu kwitnąć. Lawenda posiada mocne działanie bakteriobójcze, uspokajające oraz przeciwtrądzikowe. Pomoże w reumatyźmie oraz problemach żołądkowych. Ma szerokie zastosowanie kosmetyczne!. Poza tym świetnie odnajduje się w kuchni, tworząc arcyciekawe smaki. Koktajl jest świetnym przykładem na to jak świetnie ziółko można wykorzystać w bardzo prostych przepisach.
Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
1 szklanka mleka
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka lawendy
50 ml śmietanki 30%
3 małe banany
1 łyżka cukru brzozowego
Przygotowanie:
1. Mleko gotujemy, gorącym mlekiem zalewamy kakao i lawendę, czekamy aż przestygnie
2. Przecedzamy przez sitko do pojemnika od blendera
3. Banany obieramy, kroimy, dodajemy śmietanę i cukier i blendujemy wszystko razem na jednolitą konsystencję. Przelewamy do szklanki. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz