Hej!, po raz kolejny przedstawiam Wam ciasto które nie dość że zrobicie szybko to i będzie zdrowe. Ciasto przygotowane zostanie w połowie na mące jaglanej, użyjemy naturalnej wanilii a także zdrowego i kwaskowego rabarbaru zamoczonego w rumie. Najlepiej wykonanie ciasta rozłożyć na dwa etapy. W pierwszym maczamy pokrojony rabarbar w cukrze i rumie przez kilka godzin a następnie zabieramy się za ciasto. Rabarbar, wanilia i rum to fajne ciekawe połączenie które podkreśli delikatna mąka jaglana. POLECAM do kawy do pracy!
Na blaszkę 28x24
Czas przygotowania: godzina + czas na marynowanie rabarbaru
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej luksusowej
1 i 1/3 szklanki mąki jaglanej (jeśli nie chcesz zdrowszego ciasta zastąp mąką pszenną)
1 i 1/3 szklanki cukru
20g cukru z prawdziwą wanilią
3 jajka EKO
0,5 szklanki mleka
200g śmietanki kremówki 30%tł
Rabarbar 300-350g
60-80ml rumu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1/ Obrany rabarbar kroimy w plastry i przekładamy do miski. Zasypujemy cukrem, czekamy kilkanaście minut a następnie zalewamy rumem. Odkładamy zakrytą miseczkę do lodówki na kilka godzin.
2/ Do garnka przekładamy mąki, proszek do pieczenia, cukier oraz jajka. Ucieramy mikserem ciasto dodając na przemian mleka i śmietanki. Na koniec dodajemy zamarynowany rabarbar i krótko mieszamy mikserem.
3/ Przelewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 minut w 195 stopniach.
4/ Wyjmujemy i porcjujemy ciasto. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz