Walentynki tuż tuż więc będzie coś specjalnego na blogu: różne wersje czekolad na gorąco!. Zaczynamy od klasycznej mlecznej która to nie jest gęstą czekoladą, najważniejsze w tego typu czekoladzie na gorąco jest kremowość i czysty mleczny smak. Bardzo istotny jest wybór czekolady z której przygotujemy wersję płynną, jeżeli mamy dostęp do kuwertury powinniśmy z niej przygotowywać czekolady na gorąco. Podejrzewam że większość z Was takiego dostępu na co dzień nie ma dlatego też użyjemy popularnych marek czekolad które są wd. mnie najodpowiedniejsze dla danego rodzaju czekolady. Jeśli chodzi o czekoladę mleczną najlepsza dla mnie jest czekolada Lindt w wersji Extra Creamy głównie ze względu za brak nachalnego aromatu dodanego do tabliczki czekolady, nie jest za słodka i wykazuje wszystkie wzorcowe cechy smaku mlecznego. Przygotowanie czekolady na gorąco jest BANALNIE PROSTE i zajmie to Wam jedynie kilka minut!
Porcja dla 2 osób
Czas przygotowania: kilka minut
Składniki:
Szklanka mleka
Pół szklanki śmietanki 30%tł.
Przygotowanie:
1/ Wlewamy do garnka mleko i śmietankę - doprowadzamy do wrzenia.
2/ Dodajemy pokruszoną czekoladę i intensywnie mieszamy trzepaczką, pozwalamy chwilkę zagotować się czekoladzie a następnie ściągamy garnek z kuchenki i odstawiamy czekoladę na 5 minut
3/ Możemy już przelać czekoladę i delektować się pysznym mlecznym smakiem! SMACZNEGO
Tą czekoladę bardzo lubię, ale szkoda by mi było zużyć ją na taki mix, bo sama w sobie jak dla mnie smakuje najlepiej ;) Ale całość wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń