Przedstawiam Wam przepis na bardzo prostą pastę serbską AJVAR która urzeka smakiem i aromatem. Pieczony bakłażan i papryka łączy się z pomidorami i czosnkiem i w moment mamy idealną pastę na np. chrupiący chlebek, do makaronu czy jako baza do aromatycznego gulaszu czy farszów. Ze swojej strony dodam suszone pomidory by dodać ich niesamowity aromat do już znanego połączenia smakowego bakłażana i papryki. Zapraszam!
Na ok 300-350ml pasty
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Składniki:
Pół dużego bakłażana
3/4 papryki zielonej (tak jak tu) lub czerwonej
5 suszonych pomidorów
1 duży ząbek czosnku
Pół szklanki przecieru pomidorowego
Sól himalajska
Pieprz czarny
Listki mięty na górę
Ocet jabłkowy
Olej rzepakowy
Przygotowanie:
1/ Bakłażana i paprykę kroimy w duże kostki, układamy na foli aluminiowej solimy, dodajemy pieprzu i skrapiamy olejem mieszając.
2/ Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni na 15-20 minut aż do zarumienienia.
3/ Upieczony bakłażan z papryką przekładamy do wysokiego pojemnika, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, suszone pomidory, odrobinę octu i miksujemy blenderem na jednolitą masę ale tak by było widać cząstki warzyw.
4/ Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Przekładamy do pojemnika i podajemy najlepiej z listkami mięty. Przekładając AJVAR do słoiczków można go zapasteryzować by posłużył nam za jakijś czas. SMACZNEGO
Moim pracodawca jest Serb,nauczyl mnie robic ajwar: Cala czerwona papryke pieczemy w piekarniku az sie skorka zmarszczy. Goraca papryke wkladamy do worka foliowego i trzymamy przez chwile. Obieramy papryke ze skorki,usuwamy gniazda nasienne,kroimy na kawalki i wkladamy do garnka. Smazymy papryke na malym ogniu dolewajac od czasu do czasu olej. Dodajemy sol,drobno posiekany czosnek i pieprz. Smazymy az ajwar bedzie gesty i szklist. SMACZNEGO
OdpowiedzUsuńSuper!, dzięki za podzielenie się wiedzą!, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń