Suplementy diety - sprawdź na Ceneo

czwartek, 29 stycznia 2015

Wielozbożowe POLSKIE spaghetti

Na przekór wszechobecnej modzie na "włoską" kuchnię, dziś będzie polska odsłona spaghetti. Pieczarki, czosnek, liść pietruszki, lubczyk, liść laurowy, czarny pieprz i wieloziarnisty makaron to odpowiedź na kiczowate udające włochy makarony rozlane po wielu knajpach. Posmakuj tradycyjnych polskich smaków w zakręconej odsłonie niekończącego się makaronu :). To proste i szybkie danie zrobicie w kilkanaście minut! Nie zapomnijcie polubić Kuchni ProZdrowotnej!

Dla 1 osoby
Czas przygotowanie: 15 minut

Składniki:
100g makaronu spaghetti wieloziarnistego
8 łyżek śmietany kremówki 30%
200g pieczarek
2 duże ząbki polskiego czosnku
2 średnie liście laurowe
pieprz czarny
sól z kopalni wieliczka :]
lubczyk suszony
liść pietruszki świeży
Olej rzepakowy lub słonecznikowy

Przygotowanie:
1/ Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Pieczarki kroimy w cienkie talarki i przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokruszone liście laurowe, małą garstkę pokrojonej świeżej pietruszki, suszony lubczyk z 1/2 łyżeczki, sól i pieprz (szczodrze) 
2/ Przesmażamy wszystko na małym ogniu aż do zarumienienia się i odparowania wody. Następnie dodajemy kremówkę i lekko solimy do smaku. Sos powinien się zagęścić sam, jeśli jest zbyt wodnisty zagęszczamy odrobiną mąki.
3/ Na talerz wykładamy ugotowany makaron, nakładamy sos i posypujemy świeżą pietruszką. Latem można podać pomidory z działki :) SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz