Karnawał pełną parą się zaczął już parę dni temu więc tak jak obiecałem będą sałatki!. Tym razem sałatka lekka a zarazem pożywna i aromatyczna. Wędzony łosoś norweski, mozzarella, pekińska, ogórek, pestki słonecznika i dressing limonkowy na bazie oleju ryżowego. Sałatka szybka, pełna witamin i czekająca wręcz na przyrządzenie. Dressing polecam przygotować wcześniej a sałatkę zrobić ok 20 min przed podaniem.
Olej ryżowy to świetny zamiennik oliwy z oliwek! możecie na nim smażyć, przyrządzać na jego bazie dressingi jak i spożywać prozdrowotnie!. Zapraszam do kuchni i polubienia bloga!
Dla 3 osób
Czas przygotowania 10 minut
Składniki:
Kapusta pekińska pół średniej wielkości
Łosoś wędzony 75 g
Mozzarella 1 duża kulka
Ogórek kawałek
3 łyżki soku z limonki
Cukier lub ksylitol
Olej ryżowy 10 łyżek
Przygotowanie:
1/ Przygotowujemy dressing łącząc olej ryżowy z sokiem z limonki i cukrem bądź ksylitolem
2/ Kroimy drobno kapustę pekińską omijając twardą część u nasady, kroimy ogórka w półksiężyce - przekładamy do miski. Nakładamy cienkie plastry mozzarelli i kawałki wędzonego łososia, posypujemy słonecznikiem a następnie dodajemy dressing
3/ Mieszamy i jemy! SMACZNEGO!
Odrobinę czerwonej cebuli i dla mnie mistrzostwo :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, jak dorwę czerwoną to zaktualizuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, mega zdrowy, pożywny, w sam raz ma redukcji ;-) Ja stosuje podobne przepisy podczas układania diet dla klientek. Ps. teraz za subskrypcje strony jeden tydzień diety gratis :-) https://vitalfit.com.pl/
OdpowiedzUsuń