Kolejny klasyk wszelakich prywatek to pasta z tuńczyka. Przy takiej popularności zapewne ile ludzi tyle przepisów, tu jednak daję wam sprawdzony przepis na wyrazistą i pyszną pastę z tuńczyka. Polecam kupić tuńczyka po 1 w kawałkach i w oleju a po 2 dobrej firmy ( Calvo czy Lisner), kolejną rzeczą są ogórki kiszone - nie kupujcie najtańszych bo zepsują wam smak wszystkiego, z szerzej dostępnych polecam Krzętle. Jajka najlepiej ugotować na półmiękko - pasta jest jeszcze lepsza!. To tyle rad :)
Dla 4-5 osób
Czas przygotowania 20 minut
Składniki:
3 Jajka EKO
Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym
1 większy ogórek kiszony
Pół małej cebuli
3 łyżeczki majonezu
2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Sól himalajska
Pieprz czarny
Świeży szczypiorek
Przygotowanie:
1/ Gotujemy jaja na półmiękko, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy na pół i drobno szatkujemy. Ogórek kroimy w małą kostkę, tuńczyk odsączamy z oleju i wszystko razem wrzucamy do miski
2/ Dodajemy majonezu, musztardy i koncentratu. Solimy i pieprzymy - wszystko energicznie i dokładnie mieszamy
3/ Podajemy z chlebkiem i posypujemy szczypiorkiem. SMACZNEGO!
Proste i szybkie, z tostem czosnkowym - pycha!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!
OdpowiedzUsuńFajne,ja robię często z makrelą z tuńczykiem nie robiłem. Muszę rozkminić.
OdpowiedzUsuń